Végleg tönkretehetik a takarékszövetkezeteket


A kicsi hitelintézetek nagyon küzdenek azért, hogy visszavegyék a többségi részesedést és a szabadságukat, azaz a részleges függetlenségüket. Az, hogy érvényes lett a Takarék Bank pakettjére kiadott pályázatra beadott egyetlen egy ajánlat, nem lepte meg az embereket, ugyanis azt gondolják, hogy ez nem volt egy fair pályázat. Mivel nagyon magas az állami támogatás a pályázat mögött, így várható volt ez az eredmény. Ezt sajnos előre lehetett sejteni. Az elején kizárták a takarékszövetkezeteket, mivel konzorciumban nem tudtak pályázni. Relatív többségben vannak a takarékok a Magyar Takarék Befektetési Zrt-ben. Sajnos voltak rászedett hitelintézetek, mivel önerőből nem tudták volna kifizetni a 8-10 milliárd forintos árat a csomagért.


Ezzel a lépéssel nagy haszonhoz juttattak egy bizonyos magántársaságot, ami csakis jól járhat, viszont ezzel a lépéssel a szövetkezetek nem annyira. A nyertes így kontroll alá tudja vonni a takarékszövetkezeteket és ő tudja kinevezni az embereket, tehát irányíthatja őket, ami egyúttal a kisemmizéssel lehet egyenlő. A 100 milliós juttatást egyenlőre még letétbe helyezték, ehhez még nem jutottak hozzá, tehát ez alatt az idő alatt tönkremehetnek a takarékok.

Igyekeznek visszaszerezni a előnyt, de nem biztos, hogy ez sikerülni fog, majd a jövő eldönti. Viszont az biztos, hogy ez a lépés nem volt igazságos és eléggé egyoldalúnak tűnt. Viszont ez ellen tennie kell a szövetkezeteknek, hogy nehogy ki tudják őket semmizni, hisz ezzel a lépéssel végleg tönkretehetik a takarékszövetkezeteket.