Végleg tönkretehetik a takarékszövetkezeteket


A kicsi hitelintézetek nagyon küzdenek azért, hogy visszavegyék a többségi részesedést és a szabadságukat, azaz a részleges függetlenségüket. Az, hogy érvényes lett a Takarék Bank pakettjére kiadott pályázatra beadott egyetlen egy ajánlat, nem lepte meg az embereket, ugyanis azt gondolják, hogy ez nem volt egy fair pályázat. Mivel nagyon magas az állami támogatás a pályázat mögött, így várható volt ez az eredmény. Ezt sajnos előre lehetett sejteni. Az elején kizárták a takarékszövetkezeteket, mivel konzorciumban nem tudtak pályázni. Relatív többségben vannak a takarékok a Magyar Takarék Befektetési Zrt-ben. Sajnos voltak rászedett hitelintézetek, mivel önerőből nem tudták volna kifizetni a 8-10 milliárd forintos árat a csomagért.

Módosulhat a biztosítási ügynökök díjazási rendszere


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ( most MNB, régebben PSZÁF) változtatni szeretne a biztosítási ügynökök díjazásának rendszerén. A tervezet szerint módosulhat a biztosítási ügynökök díjazási rendszere, mely szerint az ügynöki díjat az ügyfelek közvetlenül az alkusz cégeknek fizetnék meg. Annak ellenére, hogy a biztosítók 2011-ben 150 milliárd forintnyi összeget – összesített kiadásuknak mintegy felét - fizettek ki ügynöki költségként, a társaságok még sem örülnek az elgondolásnak. A PSZÁF elgondolása alapján közzé kellene tenni az ügynökök jutalékát, hogy ezzel az ügyfelek is tisztában lehessenek. A mostani díjazási formából nem látni tisztán, hogy az alkuszok kinek az érdekeit képviselik, így elsősorban ezért lenne szükség a szabályozásra, mellyel egyértelművé lehetne tenni az ügyfél képviseletét és ezzel együtt természetessé válna, hogy a bonyolítás díját is maga az ügyfél fizeti.

Jóval több ipari ingatlant keresnek most a piacon


A 2013-as évben nem nyújtottak át új fejlesztéseket, így a budapesti modern ipari ingatlanokból álló park körülbelül 1,833,640 négyzetmétert foglalt le. A 2013-as ingatlanpiaci adatokat már közzétette a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma. Az elmúlt év utolsó negyedévében az ingatlanok utáni kereslet 124,705 négyzetméter volt és ez 75%-al volt több az előző negyedévben mért adatoknál. Viszont a 2012-es adatoknak közel a hatszorosa volt. 2013 tekintetében az éves kereslet 248,865 négyzetméter volt összesen, ami közel 30%-al volt kevesebb a 2012-ben lejegyzett adatoknál.