Milup logisztikai információs portál

Az eltelt négy hónap alatt szélesedtek a céges beszerzési lehetőségek


A Beszerzési Menedzser Index felmérései alapján az látható, hogy a decemberben számított érték szerint 50,2-es értéket mutat, ami a 2012-es év végi értékhez képest is sokkal jobb szintre utal. A nyár végéig az index értéke állandóan módosult, de azóta folyamatos bővülés tapasztalható. Ez az év utolsó hónapjában mért beszerzési index az eltelt 17 év alatt mért értékekhez hasonlítva nem túl magas, főleg ha azt nézzük, hogy ebben a hosszú távon megfigyelt időszakban csak hat alkalommal volt kevesebb, mint a most decemberben mért érték.


Az új megrendelések tekintetében mért index kisebb mértékben csökkent csak, a most decemberi érték az elmúlt 17 év mérései között a hatodik legalacsonyabb érték. Kedvező azonban, hogy ismét magasabbak lettek az új rendelési állományok indexei, igaz az előző három évben mért értékeket nem érték utol. A szállítási ütem valamelyest javult, de az átfutási idők valamivel hosszabbodtak. A vásárolt készletek indexe 4 hónapnyi növekedést követően csökkenő  tendenciát mutattak, de nem feltűnően nagy mértékben.

A foglalkoztatási index tekintetében a 2012-es évet tekintve mindössze négy hónapnyi időtartamban tendált lefelé, egyébként növekedett, ez a 2013-as év első negyedében szinte megegyezően alakult, az év utolsó negyedében lassú, de folyamatos növekedés volt tapasztalható, egészen decemberig, akkor ismét megállt a felfelé tendáló folyamat.

A beszerzések terén a mennyiségre vonatkozóan csökkent az index az év utolsó hónapjában, és az elért érték nagymértékben az előző három év átlaga alatt van. Ezzel szemben a beszerzési árindex növekedést mutat, mégpedig úgy, hogy az előző 46 hónap alatt 45-ször volt beszerzési árnövekedés tapasztalható és mérhető.

A múlt év utolsó havában csökkent a késztermékek készletének szintje, méghozzá az előző évek decemberi értékeihez képest az átlag alatti értékekre.

Ami a külpiacokkal kapcsolatos mutatókat illeti, alacsonyabb lett az előzőekhez képest az import átlagos indexe, csak az év vége felé volt némi növekedés tapasztalható. Az export tekintetében az index alakulása hasonló volt az importéhoz, bár a december hónap megközelítette az átlagot, ekkor az acéltermékek és az alapanyagok esetében mutatkozott némi áremelkedés. A piacon hiány leginkább a nyír rétegelt lemezekre és a bőrárukra vonatkozóan merült fel.